söndag, januari 11, 2009

Tornrummets hemlighet

Den här boken bygger på en ganska fascinerande tanke - att kunna styra sina drömmar. Och om flera människor gör det kan de drömma samma dröm och i den drömmen bygga upp en hel värld tillsammans.

Miriam flyttar tillsammans med sina föräldrar in i ett hus där Miriam hittar 12 gamla skrivböcker i ett lönnfack. De är skrivna av Milan, som bott i huset förut och sedan försvunnit spårlöst. Han skriver till den som läser böckerna att absolut inte visa dem för någon. I böckerna beskriver Milan hur han upptäcker en drömvärld och allt mer dras in i denna värld. Detta sker på bekostnad av hans vakenvärld, där han efter hand tynar bort. Beskrivningarna av drömvärlden är ganska långa och lite sega, tycker jag. Det som är mest intressant är Miriams tillvaro. Hon har blivit utsatt för mobbning och övergrepp i sin förra skola och tycker det är svårt med de nya klasskompisarna. Hon blir vän med Linda, men vet inte om hon kan lita på henne. I hennes närhet dyker också fler människor upp som verkar bära på hemligeter. Och drömvärlden verkar komma närmare...

När man befinner sig i Miriams värld är det här en riktigt intressant och spännande bok. Men inbitna fantasyläsare gillar säkert även beskrivningarna av drömvärlden och dess hierarkier och intriger. (Och äventyren. Det är inte bara en beskrivning av världen. Milan råkar ut för en hel del äventyr där.) En fortsättning lär komma.

Inga kommentarer: